
5 راه آسان برای آموزش مدیتیشن به کودکان
ممکن است زمانی فرا برسد که کودکان استرس، اضطراب، افسردگی و سایر مسائل مربوط به سلامت روان را تجربه کنند. به علاوه، در پی همهگیری ویروس کرونا، جهان میتواند برای کودکان ترسناک به نظر برسد و مسائل مربوط به سلامت روان را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو، باید راهی جهت کمک به آنها برای مقابله با این مسائل وجود داشته باشد.خبر خوب این است که مدیتیشن میتواند به همه افراد از جمله کودکان کمک کند تا احساسات خود را مدیریت کنند و در عین حال استرس، افسردگی و غیره را تسکین دهند. همانطور که ما در این موضوع غوطه ور میشویم، این مقاله مزایای مدیتیشن، آموزش مدیتیشن به کودکان و تمرینات تنفسی و همچنین اینکه چرا معرفی ذهن آگاهی بسیار مهم است را مورد بحث قرار خواهد داد. برای آشنایی بیشتر با 5 راه آسان برای آموزش مدیتیشن به کودکان، ادامه این مطلب از وبسایت مجموعه آموزشی یوگا تیله را بخوانید.
آنچه در این مطلب میخوانید
فواید مدیتیشن برای کودکان
به گفته وبسایت Parents.com، مدیتیشن مزایای زیادی برای کودکان دارد، چنین مزایایی شامل موارد زیر است:
- خواب بهتر
- اضطراب کمتر
- عزت نفس بیشتر
- افزایش تمرکز و مهارتهای مطالعه
- کاهش استرس
و همه این مزایا برای کمک به کودکان برای مدیریت احساسات و خلاقیت بیشتر در مدرسه و بازی ضروری است.
ذهن آگاهی برای کودکان
به راستی چرا القای ذهن آگاهی برای کودکان از زمان خردسالی بسیار مهم است. خوب، زیرا ذهن آگاهی با مزایای زیر همراه است:
- به آرام کردن نفس شما کمک میکند
- به شما کمک میکند احساسات و عواطف خود را مدیریت کنید
- شما یاد میگیرید که به صدای خرد درونی خود متصل شوید
- با القای ذهن آگاهی در کودکان، آنها نیز میتوانند به آرامش و امنیت برسند.
مدیتیشن های ساده برای کودکان- مراقبه را به کودکان آموزش دهید
اگر به دنبال مدیتیشنهای ساده برای بچهها هستید، مدیتیشنهایی که خیلی پیچیده نیستند را باید انجام دهید. بدین ترتیب برای انجام و آموزش مدیتیشن به کودکان این فعالیتها را در نظر بگیرید:
سعی کنید داستان سرایی را با مدیتیشن ترکیب کنید. یا حتی میتوانید کتابی در مورد ذهن آگاهی معرفی نمایید و سپس سعی کنید یک تکنیک ساده تنفسی یا مدیتیشن را با بچهها تمرین کنید.
تکنیک نفس لوتوس را امتحان کنید که بر تنفس آگاهانه تمرکز دارد. میتوانید موقعیتهای دست یوگا (یا مودرا)، آهنگها و غیره را به این مدیتیشن اضافه کنید، در حالی که انگشتهای صورتی و شستها را با هم لمس کنید تا یک گل نیلوفر آبی بسازید. وقتی نفس عمیق میکشید، بوی گل را تصور کنید.
تکنیک های تنفس آرام برای کودکان
تنفس برای کودکان (که پرانایاما نیز نامیده میشود) را میتوان با مدیتیشن ترکیب کرد. اما تمرینات تنفسی زیادی نیز برای کودکان وجود دارد که به آنها کمک میکند یاد بگیرند چگونه خود را آرام کنند. یکی از روشهای رایج تنفس، نفس بالونی است. این روش به صورتی است که شما از طریق بینی خود استنشاق میکنید و باعث میشود شکم مانند یک بالون منبسط شود. سپس، هنگامی که از طریق بینی بازدم میکنید، شکم به عقب میرود و بادکنک را خالی میکند.
تکنیک دیگر نفس خرس است. برای این تکنیک، شما تا چهار شماره از طریق بینی خود نفس میکشید و سپس بعد از اتمام شماره چهار، به آرامی از بینی بازدم میکنید. مهم نیست که کدام تمرین تنفسی را انتخاب میکنید، پرانایاما میتواند به کودکان در انجام کارهایی مانند تکالیف یا آماده شدن برای خواب کمک کند. همچنین میتواند به بچهها کمک کند در هنگام استرس، غمگینی یا عصبانیت استراحت کنند.
تجسم برای کودکان
زمانی که تکنیکهای تجسمی را برای بچهها بگنجانید، مدیتیشن میتواند مؤثرتر باشد. در واقع، مدیتیشنهای هدایت شده میتواند به کودکان کمک کند تا «در منطقه امن» قرار بگیرند و سریعتر آرام شوند. یکی از بهترین تجسمهای هدایت شده “حمام نور” است. حمام نور به بچهها این امکان را میدهد که خود را در حال غرق شدن در انرژی مثبت تصور کنند که میتوانند آن را به عنوان نور تجسم کنند.
حال، این “نور” میتواند هر رنگ و یا هر احساسی باشد. به عنوان مثال، بچهها میتوانند نور صورتی را تصور کنند که میتواند نماد عشق باشد. همانطور که آنها غرق شدن در این نور را تصور میکنند، میتوانند چیزهایی را که با آن مرتبط هستند نیز تجسم کنند. در مورد نور صورتی، آنها میتوانند کسانی را که دوست دارند همانند والدین، دوستانشان، خواهر و برادرشان و غیره را تجسم کنند. سپس، در پایان تجسم هدایت شده، کودکان میتوانند از موهبت شاد بودن و سلامت بودن تشکر کنند، بنابراین احساس آرامش بیشتری در آنها ایجاد خواهد شد.
چگونه مراقبه را به کودکان بیاموزیم
شاید برایتان جالب باشد بدانید که بچهها از ذهن آگاهی سود میبرند. بنابراین، اکنون که اطلاعات بیشتری در مورد اینکه چگونه مدیتیشن میتواند برای کودکان مفید باشد، آموختهاید، زمان آن رسیده است که به آنها یاد دهید چگونه مراقبه کنند و آن را در زندگی خود بگنجانند. در اینجا 5 نکته وجود دارد که به شما در آموزش مراقبه به کودکان کمک میکند.
نکته اول: آرامش
اول از همهدبه کودک خود کمک کنید تا در وضعیتی آرام قرار گیرد، چه در حالت نشسته یا دراز کشیده به پشت.
نکته دوم: روی نفس تمرکز کنید
در مرحله بعد، از کودک خود بخواهید روی نفس کشیدن خود تمرکز کند. این یک تکنیک اساس مدیتیشن است که حتی کودکان کوچکترها نیز میتوانند آن را امتحان کنند.
نکته سوم: مدیتیشن پیاده روی
برای این کار از کودک خود بخواهید در حالی که تا سه میشمرد به آرامی نفس بکشد. سپس، از آنها بخواهید در حالی که تا سه میشمارند، نفسشان را به آرامی بیرون بیاورند. به علاوه، همانطور که آنها نفس میکشند، میتوانید از آنها بخواهید روی چیزی تمرکز کنند. به عنوان مثال، هنگامی که آنها نفس میکشند، از آنها بخواهید هنگام نفس کشیدن از بینی خود، روی احساس خنکی تمرکز کنند. سپس، هنگامی که آنها عمل بازدم را انجام میدهند، میتوانید از آنها بخواهید که احساس گرما را در حین خروج هوا احساس کنند. همانطور که کودکان بر تنفس خود تمرکز میکنند، یاد میگیرند که بیشتر روی لحظه حال تمرکز نموده و کمتر روی چیزهایی که حواس آنها را پرت میکند، متمرکز شوند. خوبی مدیتیشن این است که نباید یک فعالیت نشسته باشد. در واقع، شما میتوانید در حین مدیتیشن قدم بزنید.
یکی از تکنیکهایی که باید امتحان کنید این است که فرزندتان با آگاهی حرکت کند و قدم بردارد. اطمینان حاصل کنید که آنها روی هر حرکتی که انجام میدهند تمرکز میکنند، از کار پاها، بازوها در حین برداشتن دقیق هر قدم، تعادل خود در تلاش برای حفظ آن و غیره. مدیتیشن پیاده روی یک مدیتیشن ساده است که بچهها باید آن را امتحان کنند، به خصوص اگر دوست ندارند یک جا بنشینند. به علاوه، به آنها کمک میکند تا روی حرکت تمرکز کنند و تعادل خود را در حین حرکت حفظ کنند.
نکته چهارم: فردی را که تحسین میکنید تجسم کنید
یک تمرین سرگرمکننده برای بچهها تجسم شخصی است که در حین مدیتیشن تحسینش میکنند. ابتدا اجازه دهید دو یا سه دقیقه روی تنفس تمرکز کنند. در مرحله بعد، از آنها بخواهید چهره شخصی را که تحسین میکنند (مثلاً والدین، بسکتبالیست مورد علاقهشان و غیره) تجسم کنند، سپس از آنها بخواهید که آن تصویر را در ذهن خود نگه دارند. این امر به آنها کمک میکند تا در حالی که افکار دیگر را از خود دور نگه داشتهاند، ذهن آگاهی عمیقی را تجربه کنند.
نکته پنجم: ایجاد چالش
اکنون که اصول مدیتیشن را به دست آوردهاید، میتوانید چالشها و بازیهای ویژهای را برای کودکان ایجاد کنید. یکی از چالشهایی که بچهها باید امتحان کنند، «پنج دقیقه مشاهده زندگی» است. این فعالیت باعث میشود کودک شما پنج دقیقه روی هر فعالیتی که انجام میدهد تمرکز کند و حواس، احساسات و واکنشهای او را نسبت به آن فعالیتها یادداشت کند.
مزایای ذهن آگاهی و مراقبه برای کودک شما معجزه می کند
در این مقاله به بررسی 5 راه آسان برای آموزش مدیتیشن به کودکان، پرداخته شد. با توجه به توضیحات ارائه شده در نهایت میتوان اذعان داشت که کودکان از طریق مشاهده حرکات بزرگسالان یاد میگیرند. بنابراین، هنگامی که شما را در حال مدیتیشن ببینند، میخواهند همین کار را انجام دهند. امیدواریم با پیروی از این 5 روش آسان برای آموزش مدیتیشن به کودکان، کودکان نوپا تا نوجوانان مراقبه را بیاموزند و از مزایای ذهن آگاهی در زندگی روزمره بهره ببرند.